HamCom
bar.gif (11170 bytes)

 

Σήμερα ο υπολογιστής στο suck δεν είναι προνόμιο των ολίγων και είναι μάλιστα ένα πολύ σοβαρό αξεσουάρ για αυτούς που θέλουν να είναι ενήμεροι και να είναι εντάξει με τις ραδιοερασιτεχνικές τους υποχρεώσεις..Για όσους από εσάς λοιπόν διαθέτεται υπολογιστή το παρακάτω κύκλωμα θα σας επιτρέψει να ευρύνεται τον κύκλο των επαφών σας και να γνωρίσετε τον ψηφιακό ραδιοερασιτεχνικό κόσμο.Είναι τόσο φθηνό και απλό κύκλωμα στην κατασκευή του που σίγουρα αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του. Όσο για τις επιδόσεις του, ανταγωνίζεται πολλά αντίστοιχα εργοστασιακά Το έχω δουλέψει στα HF σε AFSK (SSB) και σε FSK αλλά και στα VHF (FM) με τέλεια απόδοση.Όσοι έχουν ασχοληθεί με αυτόν τον χώρο θα κατάλαβαν οτι αναφέρομαι στον γνωστό hamcom και όσοι δεν έχουν ασχοληθεί σίγουρα θα το έχουν ακουστά.Το tnc αυτό κάνει εκπομπή και λήψη για CW RTTY ASCII 7 SSTV FAX AMTOR και μόνο λήψη σε PACTOR και PACKET VHF(1200 baud), HF (300 baud) χρησιμοποιώντας το ανάλογο πρόγραμμα. Για FAX και SSTV χρησιμοποιείται το πρόγραμμα JVFAX,  ή μόνο για SSTV   το EZSTV, για PACKET το pktmon12 και για τα υπόλοιπα το πρόγραμμα Hamcom.

ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Παρακάτω βλέπεται το κύκλωμα του tnc το οποίο αποτελείται από το κύριο μέρος και από ένα ενεργό φίλτρο με προενισχυτή που βελτιώνει κατά πολύ την λήψη. Θέλω εδώ να σας πω ότι στο SSTV και FAX το φίλτρο πρέπει να βγαίνει εκτός λειτουργίας με την βοήθεια ενός διακόπτη για καλύτερη απόδοση της εικόνας λόγω του μεγαλύτερου εύρους συχνότητας που χρειάζονται αυτά τα modes.Τα σχέδια έχουν χωριστή σε δυο μέρη για αυτούς που ίσως θέλουν να κατασκευάσουν μόνο το ένα απο τα δύο.
Τα υλικά στην πλακέτα πρέπει να κολληθούν απευθείας επάνω στον χαλκό. Ο λόγος που έγινε έτσι είναι ότι μπορείτε στο μέλλον με μια σμίκρυνση της πλακέτας να χρησιμοποιήσετε υλικά τεχνολογίας SMD. Μπορείτε όμως και να τα κολλήσετε σε μια πλακέτα γενικής χρήσεως. Καλό είναι τα ολοκληρωμένα να μπουν επάνω σε βάση αν και ποτέ δεν υπήρξε πρόβλημα σε κανένα απο όσα έχω φτιάξει τα τελευταία 4 χρόνια.
Δεν χρειάζεται εξωτερικό τροφοδοτικό και η τροφοδοσία γίνεται απο την σειριακή θύρα του υπολογιστή.
Τα ολοκληρωμένα που χρησιμοποιούνται είναι το γνωστό LM 741 ή ακόμα καλύτερα το TL 061.Δεξιά βλέπεται την αντιστοιχία για τα ποδαράκια της σειριακής θύρας για 9 και για 25 pins και αριστερά τις εξόδους προς τον πομποδέκτη
Κάποιοι καινούργιοι επεξεργαστές δημιουργούν πρόβλημα στην διαμόρφωση κατά την εκπομπή. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πάρετε την ακουστική συχνότητα από το μεγαφωνάκι του PC σας βάζοντας μία αντίσταση 220 Ωμ και απομονώστε το καλώδιο προς την σειριακή θύρα.
Δώστε λίγη προσοχή στην πολικότητα των υλικών.

Το θεωρητικό κύκλωμα του tnc
hamcom.jpg (33235 bytes)


Το θεωρητικό κύκλωμα του ενεργού φιλτρου:
filter.jpg (22116 bytes)

ΡΥΘΜΙΣΗ ΦΙΛΤΡΟΥ

Η ρύθμιση του ενεργού φίλτρου είναι πολύ εύκολη και γίνεται με την βοήθεια του προγράμματος hamcom. Συνδέστε τον tnc με τον πομποδέκτη σας και βάλτε τον σε λειτουργία σε κάποια συχνότητα που να ακούγεται μόνο θόρυβος και όχι κάποιος σταθμός. Γυρίστε το ποτενσιόμετρο Ρ1 του ενεργού φίλτρου περίπου στην μέση της κλίμακας του. Εφόσον έχετε δηλώσει σωστά τον αριθμό της σειριακής θύρας στο αρχείο hamcom.cfg πρέπει να τρέξετε το πρόγραμμα και να πατήσετε το πλήκτρο F7.Εάν έχουν γίνει όλα όπως πρέπει θα δείτε στην οθόνη σας ένα αναλυτή ακουστικών συχνοτήτων και οι συχνότητες πάλλονται στον ρυθμό του θορύβου του δέκτη σας.
Γυρίστε το ποτενσιόμετρο Ρ1 σε τέτοια θέση έτσι ώστε να ενισχύονται οι συχνότητες κοντά στα 1200 hz και να κόβονται αυτές που είναι κάτω απο 1000 hz και πάνω απο 1400 hz. Η ρύθμιση του φίλτρου τελείωσε.
Βρείτε κάποιον σταθμό RTTY (μεταξύ 14080 -14090 LSB) και πατήστε το πλήκτρο F8. Γυρίστε το ρόλερ του δέκτη σας αργά και σταθερά μέχρι οι δύο πλευρικές συχνότητες (mark - space) να πέσουν επάνω στις 2 υπάρχουσες σταθερές γραμμές. Πατήστε το πλήκτρο F3 και καλές επαφές...
Περισσότερες πληροφορίες και για τα υπόλοιπα modes που υποστηρίζει το πρόγραμμα θα βρείτε στο αρχείο βοήθειας του προγράμματος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Όλα τα προγράμματα δουλεύουν σε περιβάλλον DOS.
Το πρόγραμμα HAΜCOM χρησιμοποιείται για εκπομπή και λήψη σε CW, RTTY ASCII 7, AMTOR, και η τελευταία έκδοση υποστηρίζει και λήψη PACTOR.
Οι διάφορες ρυθμίσεις (αριθμός COM, διακριτικό κ.λ.π) γίνονται στο αρχείο hamcom.cfg.
Στην Βοήθεια του προγράμματος θα βρείτε λεπτομέρειες για όλες τις εντολές και εξηγήσεις για κάποιες αλλαγές που ίσως χρειαστούν να γίνουν.
Το πρόγραμμα Jvfax κάνει εκπομπή και λήψη SSTV και FAX σε διαφορετικά formats.
Μόλις φορτώσετε το πρόγραμμα πατήστε το πλήκτρο C και στην οθόνη που θα εμφανισθεί ρυθμίστε την σειριακή θύρα το διακριτικό σας και τον τύπο της κάρτας γραφικών που έχετε στον υπολογιστή σας. Το τελευταίο είναι απαραίτητο για να μπορέσετε να δείτε την εικόνα έγχρωμη διαφορετικά θα την βλέπεται ασπρόμαυρη. Σταθμούς που κάνουν εκπομπή SSTV θα βρείτε στο 14230 USB.
Ίσως την εικόνα που θα κάνετε λήψη να την βλέπεται στην οθόνη σας με κάποια μικρή κλίση. Αυτό οφείλεται στον συγχρονισμό του ρολογιού του υπολογιστή σας. Στην βοήθεια του προγράμματος θα βρειτε την λύση που είναι πολύ εύκολη.
Το Slow Scan TV είναι ένα mode που σίγουρα θα σας συναρπάσει και θα περάσετε πολλές ευχάριστες ώρες ανταλλάσσοντας φωτογραφίες. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το mode που μπορείς να διαφημίσεις τον τόπο σου και την χώρα σου με τον καλύτερο τρόπο.
Το πρόγραμμα packetmon είναι πολύ απλό και καθώς φορτώνεται θα σας ρωτήσει σε πια σειριακή θύρα έχετε το tnc και αν θέλετε να κάνετε Λήψη packet στα vhf ή στα HF. Παρ' όλη την απλότητα του τα καταφέρνει πολύ καλά.
Αυτά τα ολίγα για τα προγράμματα που υποστηρίζουν αυτό το tnc και δεν είναι τα μόνα που κυκλοφορούν στην αγορά
.

Η ΠΛΑΚΕΤΑ
hamcom1.jpg (8271 bytes)

Email to SV5BYP  sv5byp@yahoo.com

Βιβλίο επισκεπτών  Sign at my guest Book